Zbójnicy opanowali Skoczów!
Zbójnicy opanowali
Skoczów!
VI MIĘDZYNARODOWY
FESTIWAL KUCHNI
ZBÓJNICKIEJ
relacja
Zbójnicy opanowali Skoczów!
W sobotę, 19 lipca na skoczowskim Rynku odbył się VI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej. Punktualnie o godz. 10.15 - padł wystrzał z armaty - sygnał rozpoczęcia festiwalu. Symbolicznego odpalenia armaty dokonał Piotr Rucki – zastępca burmistrza Skoczowa. Najważniejszym punktem programu był konkurs kulinarny, w którym rywalizowało 9 drużyn. Od 14:00 każdy uczestnik festiwalu mógł skosztować pysznego gulaszu zbójnickiego, który został ugotowany na gigantycznej patelni. Dochód z gulaszu przeznaczony został na cel charytatywny. Na scenie kolejno prezentowały się zespoły regionalne oraz kapele związane z kulturą góralską.
Po godzinie 15:00 zbójnicy przeprowadzili brawurowy napad na Skoczów. W głośnym huku salw i wystrzałów, Jasiek i Maryna zostali schwytani oraz skrępowani. Więźniowie musieli przejść cztery próby: odwagi, ognia, śpiewu i tańca góralskiego. Przeszli je pomyślnie i zostali beskidzkimi zbójnikami.
Punktualnie o godzinie 17:30 nastąpiła długo wyczekiwana chwila. Wręczenie nagród w konkursie kulinarnym. Po zaciętej rywalizacji, jury - I miejsce przyznało zespołowi z Restauracji RIDING CLUB z Radzionkowa (Paweł Grabowski i Adam Szajner), II miejsce – uzyskała – Restauracja DWÓR BISMARCKA z Mysłowic (Andrzej Łabędzki i Zbigniew Jaworski), III miejsce przypadło ekipie z HOTELU WESTIN z Warszawy (Paweł Odrzygóźdź i Kamil Mamerski). Puchar zwycięzcom wręczyła Janina Żagan – burmistrz Skoczowa. Zdobywcy pierwszego miejsca otrzymali w nagrodę strat w eliminacjach Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się w Poznaniu podczas Targów Polagra 2014, a także nagrodę pienieżną w wysokości 1.500 zł.
Organizatorami wydarzenia byli: Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miejski w Skoczowie, Miejskie Centrum Kultury „Integrator” w Skoczowie oraz Stowarzyszenie Euro Toques Polska.
Sz.K.
Galeria: